× A place for general chat about the Jimny. Please make sure you post in the correct section on the site, this way it keeps the site tidy AND ensures you get a more relevant answer.

Suppliers/Dealers or anyone selling with a commercial view in mind CANNOT post here unless responding to a specific request of a member in a "wanted" post.

Suppliers include people "breaking for spares" on a regular basis, when purchasing spares members should ask a supplier what they contribute to the running of the forum particularly if contacted by a Private Message

Suppliers or Members who have contributed to the forum can be identifed by the
logo.[/size][/color][/b]

Please help!

More
11 Oct 2019 00:34 #214590 by Basketcase
Please help! was created by Basketcase
I’ve had enough of my jimny now it’s been running rough for a little while..changed the spark plugs to some Bosch fancy things with 4 contacts at the end as I’ve been told they’re better, it’s the g13 engine though. Cut a long story short, plugged it into a snap on computer and it had 2 historic faults inlet air temp voltage too low and a throttle pos sensor voltage too high...cleared those and now it’s REALLY struggling to even just stay running never mind drive! Does anyone have any ideas? The computer said the egr valve was operating at 18% at 1 point when it was connected whilst being revved up then let off several times...could that cause the issue? Would it likely be a coil pack or crank sensor or something daft? I don’t have any money atm or for a few month to just go and get random parts( even 2nd hand) to put on to see if it works or I’d happily throw new everything in it! Any ideas or comments or we’ll just anything would be great....the more helpful the better though please guys. Cheers

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Lambert
  • Lambert's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
    Registered
  • The quickest Jimny in Harrogate...(that I own)
More
11 Oct 2019 04:06 #214591 by Lambert
Replied by Lambert on topic Please help!
Sorry to hear your Jimny is poorly. For the cost of a tin of carb clean it's got to be worth take the egr valve off and seeing if it is gunged up. It will also do no harm to unplug and re plug the other sensors to eliminate a bad connection and generally inspect the condition of them. Beyond that it's going to start costing actual money. Unless someone is local to you and prepared to swap parts over to enable the defect to be isolated, anyone?

Dreadnaught (black 2011)
The following user(s) said Thank You: Basketcase

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Oct 2019 06:54 #214592 by Scimike
Replied by Scimike on topic Please help!
I think Lambert has suggested the best route. It's usually an electrical issue, so methodically checking all connections are clean and giving all accessable parts (egr / Iac ) valves a clean, check air filters clean etc.
After this it's new parts or swapping time.
May help with an indication of your location for those that don't know ( like me) , just in case they have any swapping parts available to help you.
The following user(s) said Thank You: Basketcase

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Oct 2019 07:32 - 11 Oct 2019 07:33 #214593 by Max Headroom
Replied by Max Headroom on topic Please help!
I'd agree with what these two chaps suggest, and try disconnecting / reconnecting sensors - sometimes the contacts on the plugs can become corroded, the mere action of pullng them apart and pushing them back together is enough to make the contact good again.
However I would do that several times on each connector, then do it again with some electrical contact spray such as WD40 SPECIALIST SPRAY just to get any corrosion/dirt or moisture out

Clutching at straws, but also try disconnecting the positive terminal on the battery and wait for 20 mins or more before reconnecting. It might reset something.

Check all earthing straps are properly sound and not corroded

Anyone near St Helens that can offer help?


IF IT AINT BROKE, KEEP FIXING IT UNTIL IT IS
Last edit: 11 Oct 2019 07:33 by Max Headroom.
The following user(s) said Thank You: Basketcase

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Oct 2019 08:02 #214594 by Basketcase
Replied by Basketcase on topic Please help!
I’m in St. Helens I can use the parts wash at work to wash the egr valve but I’m not experienced enough at fault finding to know what bits are wrong or giving the incorrect signal/voltages etc I’ve disconnected a couple of the sensor wires and reconnected those but I’ll try with some electrical cleaner from work later I only use it 2/3 times a week to get to work as my mrs uses the other car to pick the little ones up from nursery...how do I get the egr valve off the engine? I’m right in thinking it’s at the back where the bulk head is? The little part that’s black which could possibly be described as Lego block looking on top? Very untechnical I know but I’ve never had one off, I just do services and brakes haha

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 Oct 2019 08:02 #214648 by Keithy
Replied by Keithy on topic Please help!
Clean the IACV while you're in cleaning mode.
The following user(s) said Thank You: Basketcase

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 Oct 2019 10:30 #214734 by Basketcase
Replied by Basketcase on topic Please help!
I guess that’s not as clean as the egr should be? Should the fan like part turn?
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Lambert
  • Lambert's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
    Registered
  • The quickest Jimny in Harrogate...(that I own)
More
14 Oct 2019 11:48 #214740 by Lambert
Replied by Lambert on topic Please help!
Yeah, nah that is not normal. There shouldn't be any of the burned carbon particles.

Dreadnaught (black 2011)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
16 Oct 2019 23:50 #214844 by Basketcase
Replied by Basketcase on topic Please help!
Well cleaned that up nicely looked almost new! Still no change starts up ok ish then so much as look at throttle and it just moans and dies:( throttle sensor wasn’t a fix either maybe the cat is dead.... I’ll have to get it out before it decomposes I suppose haha

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
17 Oct 2019 04:56 - 17 Oct 2019 04:59 #214845 by Max Headroom
Replied by Max Headroom on topic Please help!
Not sure if this will help or not, but someone told me that some CATs respond to a thorough (internal!) pressure-washing :huh: :ohmy:

....Could give that a try

(obviously remove it from the vehicle first! :laugh:}


IF IT AINT BROKE, KEEP FIXING IT UNTIL IT IS
Last edit: 17 Oct 2019 04:59 by Max Headroom.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Oct 2019 08:47 #215130 by Basketcase
Replied by Basketcase on topic Please help!
I’ve not managed to try removing the cat yet but did get a video of it running and cutting out the only sensor on the intake I’ve not changed is the map sensor..took out the thermostat as that was knackered after boil test..other than cat any other ideas? The exhaust does seem to be putting out more smoke/fumes than usual and smells Rich.. also how do I post a video?!?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
25 Oct 2019 09:09 #215131 by Daniel30
Replied by Daniel30 on topic Please help!
Upload video to you tube and then post link

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.165 seconds
Powered by Kunena Forum

I hope you enjoy using this forum. Please consider making a donation towards the upkeep of this forum website.